För socialtjänsten
Asta Familjehem engagerar sig i att tillämpa evidens- och erfarenhetsbaserade metoder i våra familjehemsutredningar, vilket är avgörande för att förbättra kvaliteten inom familjehemsvården. Varje familjehem genomgår en omfattande utredning innan de blir en del av vår verksamhet. Denna process inkluderar en initial lämplighetsbedömning med hjälp av Socialstyrelsens bedömningsinstrument BRA-fam och kontroller i relevanta register. Vi strävar efter att bygga långvariga relationer med våra familjehem för att säkerställa optimal matchning vid placeringar.
Syftet är att garantera att rekryterade familjehem är väl förberedda för de utmaningar som ett familjehemsuppdrag kan innebära, samt att de har nödvändiga resurser för att stödja det placerade barnet på lång sikt.
Asta Familjehem värderar den kunskap som kommer från både erfarenhet och forskning. Vi reflekterar över våra arbetsmetoder, kvalitetssäkrar vår verksamhet och håller oss uppdaterade med nationella riktlinjer och forskningsresultat. Vi ser till att all dokumentation hanteras i enlighet med GDPR.
Utbildning och stöd
Familjehemmen erbjuds Socialstyrelsens utbildning Ett Hem Att Växa I inför den första placeringen, samt ytterligare anpassade utbildningar baserade på det placerade barnets specifika behov. Denna utbildning säkerställer att familjehemmen är välutrustade för att erbjuda barnet den vård och det stöd som krävs.
Familjehemmen stöds också regelbundet av en ansvarig familjehemskonsulent, som tillhandahåller samtalsstöd, handledning och feedback. Denna support intensifieras vid nya placeringar för att sedan anpassas efter behov.
Jour 24/7
Våra familjehem har tillgång till vår dygnet runt-jour för akuta ärenden, vilket garanterar ständigt stöd och rådgivning.
Genom att implementera dessa metoder och stödsystem strävar Asta Omsorg efter att skapa en stabil och trygg miljö för både familjehem och placerade barn, där varje barns välbefinnande och utveckling står i fokus.